"Безбог" взе голямата награда на София Филм Фест

 
 
Получател:


Твоят e-mail:

"Безбог" взе голямата награда на София Филм Фест
19.03.2017

Българското кино триумфира на церемонията по награждаването на 21-ото издание на София Филм Фест. Голямата награда от международния конкурс спечели  "Безбог" на Ралица Петрова.

 

Излизайки на сцената режисьорът на победилия филм призова за промени в начина на разпределяна на субсидии в българското кино. Тя поиска да бъде възстановена нискобюджетната субсидия, защото именно чрез нея младите автори успяват да заснемат своите филми и така може да се заговори и за нова вълна в родната кинематография.

 

Към нейния апел се присъединиха и режисьорите на "Слава" Кристина Грозева и Петър Вълчанов, които станаха победители в Балканския конкурс. Именно чрез тази нискобюджетна сесия те успяха да заснемат своя втори филм.

 

В Международния конкурс, специалната награда бе дадена на режисьора Ян Матушински за филма му "Последното семейство".

 

Другият отличен проект в Балканския конкурс бе турския "Тъмносветло" на Йешим Устаоглу. ФИПРЕССИ награди Боян Вулетич за "Реквием за г-жа Й." Две бяха отличията за документално кино – "Буря" на Татяна Хуезо взе голямото отличия в тази категория, а почетен диплом отиде в ръцете на Цветан Драгнев за филма му "Пустиняци".

 

Наградите на публиката също бяха две – за български и за чуждестранен филм. Тук победитеи  станаха Иглика Трифонова с  "Асансьор за пациенти"  и ирландецът Джон Карни за Sing Street.

 

Наградата за български късометражен филм на Jameson получи Веселин Бойдев за своя "Дрехи", а почетен диплом получиха Весела Данчева и Иван Богданов за анимационния им филм "Пътуваща страна".

 

Наградата на София на Столична община получи режисьорката Агнешка Холанд. Тя бе специален гост на фестивала и представи своя последен проект  "Следи", който се появи веднага след участието му на тазгодишното Берлинале.

 

Младежкото жури на СФФ определи за най-добър филм от конкурсната програма "Блокът на младоженците" (Великобритания-Турция) на Илкер Савашкурт.

 

Сред гостите, които излязоха на сцената днес бяха Рупърт Евърет и Хю Хъдсън.

 

Отличията бяха раздадени в зала 1 на НДК непосредствено преди прожекцията на последния филм на Аки Каурисмаки "От другата страна на надеждата".

 

 

 

източник (http://www.dnes.bg)
коментари (0)


 
тагове
 
 
добави в любими
 
коментари
 
добави коментар
 
За съжаление, все още няма публикувани коментари.
 
 
 
  
Какво ти се гледа?

 

реклама
реклама

 
Всички права запазени © 2009 Created by website.bg